Blogul Almona călătorește
Păreri și gânduri,  SuperBlog

Blogul Almona călătorește – aproape un an în blogosferă

Blogul Almona călătorește mai are un pic și împlinește un an. Firesc ar fi fost ca la aniversare să scriu un articol-bilanț în care să trec în revistă en fanfare reușitele și să prezint obiectivele pentru următorul an. Dacă scriu astăzi acest articol, este pentru că blogul Almona călătorește are o dată de naștere incertă. Și asta nu din cauza vreunui funcționar de la oficiul unde se înregistrează domenii web. Ci a unor cauze care țin de nepriceperea personală și pe care mi le asum. Mărturisesc și mă/căiesc.

Fără o documentare temeinică, bineînțeles că am început cu stângul. Asta se întâmpla în luna August 2017. Singurul lucru care mi-a ieșit din prima, a fost numele. Mă rog, aproape din prima. Și asta numai pentru faptul că știam că nișa va fi de travel. Când călătorești de la 4 ani, nu te apuci să scrii despre fardurile pe care le folosești din Joi în Paști.

Când a venit vorba de platformă, am ales una greoaie și foarte neprietenoasă. Minunea almonacalatoreste.simplesite.com a ținut fix trei zile. Nu-l mai căutați că, în cel mai bun caz, primiți o eroare 404.

Primele luni de blog Almona călătorește

Am fost sfătuită să-mi fac un blog pe platforma wordpress și neapărat să cumpăr un domeniu propriu și găzduire. Cu prima parte am fost de acord, dar înregistrarea domeniului putea să mai aștepte. Big mistake.

Blog înregistrat pe domeniu ro
Sursa foto: domaz.ro

De data asta nu m-am mai grăbit. Voiam ca blogul meu să arate frumos și am căutat multă vreme o temă cu care să rezonez. Am ales un model simplu care prezenta fotografia reprezentativă cu o ramă dantelată și aspect vintage. Am scris primele articole de călătorie pe www.almonacalatoreste.wordpress.com.

Și dacă tot aveam locul meu în care să scriu tot ce îmi trece prin minte, am mai scăpat și o rețetă culinară culeasă de prin vacanțe și câte o cugetare despre muzica grecească.  Scriam cu drag despre tot ce-mi plăcea, liber, fără restricțiile impuse de blogurile colective despre care vă pomeneam în scurta descriere Despre mine.

Cu toate acestea, mă loveam de restricțiile impuse de subdomeniu:

  • numele blogului suna ca al oricărui alt blog la wordpress și era greu de reținut
  • aveam un număr limitat de teme, în cazul în care voiam să schimb aspectul blogului
  • nu se punea problema să instalez un plugin prin care să verific volumul și sursele de trafic de pe blog; sau alte module, cum ar fi cel pentru back-up
  • nu avea „prestanța” unui blog pe domeniu.ro, domeniu.com sau chiar domeniu.eu
  •  blogul nu era al meu și oricând mă puteam trezi cu toată munca aruncată la coș

Nu era mare diferență în a scrie pe blog sau pe Facebook (cum mi s-a sugerat, pe motiv că blogurile sunt pe ducă). Cred că știți cu toții că dacă domnul Mark Zuckerberg doarme prost și dimineață i se năzare că nu mai are el chef să ai tu profil sau pagină în curtea lui, nu mai ai și gata.

Blogul Almona călătorește pe domeniu.ro

La începutul anului 2018, de data asta cu lecțiile făcute, m-am orientat către un domeniu propriu și o găzduire externă. Am verificat disponibilitatea domeniului almonacalatoreste.ro. Era liber, drept pentru care l-am adjudecat  pe 5 ani. Nu direct, ci prin intermediul unei firme. M-a costat un pic mai mult, dar m-a scutit de bătaie de cap.

M-am mutat cu arme și bagaje în spațiul nou, moment în care a început greul cu adevărat. SSL, GDPR, SEO, back-up și multe altele pe care încă mai trebuie să le învăț. Dar, știți cum e. Chiar dacă e greu când îți faci casa ta, tot e mai plăcut decât când stai cu chirie.

Singurul lucru care nu mi-a plăcut după migrare, a fost că se dereglase un pic tema și fotografia care ilustra fiecare articol își pierduse „rama”. Așa că, după ediția din primăvară a competiției SuperBlog am apelat la profesioniști pentru cosmetizare. Am un logo care spune totul despre mine și blogul meu.

Acum mă gândesc să nu aștept chiar până în ultima clipă, să expire domeniul și, căscată cum sunt, să uit să-l prelungesc. Nu de alta, dar în 90 de zile de la expirare poate să-l ia oricine.

Și pentru că la partea tehnică sunt praf, am să apelez tot la profesioniști, o firmă specializată în prelungirea domeniilorSe ocupă ei, îmi trimit factura s-o plătesc on line și când iar se apropie scadența, îmi dau un buzz. E ca la RCA. Dacă ai un broker bun, ține el minte când îți expiră polița și te trage de mânecă.

Dacă ți-a plăcut povestea blogului meu și te gândești să-ți faci și tu unul, lasă-mi un comentariu și mai povestim.

Articol scris pentru SuperBlog 2018 – Proba 11

6 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.