budincă din must moustalevria cu iaurt de capră desert din insula ikaria
Grecia,  Rețete din călătorii

Budincă din must (moustalevria) – desert de post, rapid și gustos

Perioadele de post sunt adevărate provocări atât în ceea ce privește mesele zilnice, cât și deserturile. Îți propun astăzi o budincă din must, un desert de post extraordinar de gustos și ușor de preparat.

Am făcut cunoștință cu moustalevria (budincă din must) în urmă cu câțiva ani la cina ikariană de la ferma familiei Karimali. Deși reținusem rețeta, nu am încercat-o până acum. Și îți voi arăta cum poți să o pregătești tot timpul anului, nu doar în sezonul scurt al mustului.

Budincă din must (moustalevria)

Ingrediente

1.200 ml must

50 grame făină

50 grame amidon de porumb

1 linguriță scorțișoară măcinată

1/3 linguriță cuișoare măcinate

1 linguriță esență de vanilie

Opțional:

100 grame zahăr

50 grame susan

Pentru decor:

Scorțișoară măcinată și nuci

Mod de preparare

Mustul, făina și amidonul de porumb se pun într-o cratiță, se amestecă și se pun la fiert la foc mic. Se amestecă din când în când să nu se formeze cocoloașe, iar când apar primele bule, se adaugă scorțișoara și cuișoarele. Amestecul se lasă pe foc până se îngroașă și nu se mai simte gustul de făină, apoi se adaugă esența de vanilie.

Dacă mustul nu este suficient de dulce, se pun la fiert și 100 de grame de zahăr.

Se ia de pe foc, se toarnă compoziția în boluri, se lasă până se răcește complet, apoi se dă la frigider. Înainte de servire, se decorează cu scorțișoară și nuci.

Aceasta este, pe scurt, rețeta de budincă din must. Însă ți-am promis că îți voi spune cum poți să o faci oricând ai poftă.

budincă din must mousalevria

Cum am făcut eu budincă din must după rețeta doamnei Karimali

Când am ajuns în Ikaria, era la jumătatea lunii iunie, după Rusalii și nici vorbă de struguri copți sau must proaspăt. Și totuși, desertul nostru a fost moustalevria cu iaurt de capră. Cum a fost posibil?

În loc de must proaspăt, se folosește petimezi (pekmez în limba turcă) sau, pe românește, melasă de struguri.

Acest sirop vâscos obținut prin fierberea mustului este o sursă naturală de energie. Melasa de struguri conține vitaminele A, C, B și minerale precum potasiu, fosfor, magneziu, mangan, fier și calciu.

Totodată, conține majoritatea ingredientelor vindecatoare ale strugurilor și are multiple întrebuințări printre care?

  • creșterea energiei: este o sursă excelenta de fier (ajută la combaterea anemiei), are proprietăți calmante pentru gât, acționează ca un antidepresiv;
  • la gătit pentru marinate, în special cu oțet în sosuri dulci și acre și cu oțet balsamic în salate;
  • în cofetărie ca îndulcitor, în băuturi, iaurt, prăjituri, dar mai ales ca sirop pentru clătite.

Spre deosebire de mustul proaspăt, petimezi este mult mai dulce și nu este nevoie de zahăr, dar are și o ușoară aromă de zahăr ars. Ca să obțin cantitatea optimă de lichid, am amestecat 250 ml de petimezi cu un litru apă și am amestecat bine până s-a dizolvat.

Pentru că nu mai aveam niciun strop de amidon de porumb, am dublat cantitatea de făină și am pus 100 de grame. Ca să mă asigur că nu se fac cocoloașe, Am turnat lichidul peste făină și am amestecat bine înainte să pun pe foc.

Într-o tigaie bine încinsă, am prăjit circa 50 de grame de susan pe care l-am lăsat să se răcească și l-am adăugat în compoziție după ce am luat-o de pe foc.

Budinca a fost mai gustoasă și avut și o textură mai plăcută.

Dacă ar fi fost vară, cu siguranță aș fi pus alături niște înghețată de vanilie sau iaurt grecesc cu nuci. Așa, am decorat-o doar cu scorțișoară.

Budinca de must este un desert de post rapid și gustos, dar se poate folosi și în loc de cremă pentru prăjituri sau torturi.

Poftă bună!

Tu ai încercat budincă din must? Spune-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut rețeta, distribuie pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.