călătoria în Grecia cu avionul
Timp liber,  Grecia,  Ikaria,  Vacanță în străinătate

Zbor București Ikaria cu Aegean Air și Sky Express

Cele 9 zile de vacanță în Grecia au debutat pe 15 iunie cu un zbor București Ikaria cu Aegean Air și Sky Express. De fapt, când am căutat bilete de avion, prin februarie, zborul dus – întors figura operat integral de compania elenă Aegean Air.
Am făcut o greșeală de începător, mi se mai întâmplă și mie, și n-am cumpărat biletul atunci, cu doar 270 de euro.

Două săptămâni mai târziu, pe 11 martie, n-am mai găsit bilete de avion București Ikaria și retur decât pe avion.ro, cu 370 de euro. La dus, primul segment a fost operat de Aegean Air și al doilea de Sky Express. La întors, Ikaria Atena am zburat cu Olympic Air și Atena București cu Aegean Air.

Catering la bord Aegean air

Avantajul aparent a fost că pe ambele segmente de drum am avut bagajul de cală inclus. Spun aparent, pentru că cele două companii aviatice nu fac parte din aceeași alianță, iar la escală trebuie recuperat bagajul și reluat procesul de check-in. Am avut inspirația să iau bagajul în avion. Oricum, călătoresc doar cu un troller de 55 cm și un rucsac mediu.

Compania Sky Express este o companie elenă care efectuează numai zboruri domestice și leagă aeroportul din Atena de insulele grecești și alte zone ale Greciei. Accesul în avion este permis doar cu un rucsac mediu, de 45 cm. Bagajul de mână (troller de 55 cm) este dus gratuit la cală. Chiar și posesorii unui bilet de avion Sky Express Economy beneficiază de acces gratuit în lounge pe toate aeroporturile mari.


Zborul București – Atena, primele emoții


Am plecat cu mai bine de jumătate de oră întârziere de pe Otopeni pe traseul Bucuresti – Sofia – Larisa – Skiathos – Evia – Chalkida – Atena și am avut ceva emoții.


Escala de 1 oră și 50 de minute în Atena ar fi trebuit să fie suficientă pentru controlul pașapoartelor, check-in și controlul de securitate. Numai că, în loc de ora 12.30, am coborât din avion abia la ora 13.10. Zborul următor era la ora 14.20.

Noroc că în aeroportul din Atena există e-gates și controlul pașapoartelor se desfășoară foarte repede.
Dacă ai un pașaport electronic, îl scanezi, zâmbești la cameră pentru recunoașterea facială și ai trecut. Controlul cărților de identitate durează mai mult. Acesta este un bun motiv să călătorești în Uniunea Europeană cu pașaportul.

Zborul Atena – Ikaria – alte peripeții

Încă înainte de aterizare, personalul de bord și-a cerut scuze pentru întârziere și a dat instrucțiuni celor care aveau zboruri de legătură tot cu Aegean Air.

Check-in Sky Express
Cam așa arăta coada la birourile de check-in Sky Express


Am ajuns la ghișeul de check-in la 13.20, fix cu o oră înainte de decolare. Asta în condițiile în care nu am așteptat bagajul. La o estimare ochiometrică, în fața mea erau vreo sută de persoane.
În urma mea, a ajuns un cuplu care avea zbor spre Mykonos la ora 14.00.
Ca să nu piardă avionul, una dintre funcționarele de la Sky Express a început să strige:

Mykonos, last call, skip the line!


Și, uite așa, cuplul care a ajuns ultimul la check-in a primit cărțile de îmbarcare printre primii și sper că a ajuns cu bine la destinație.
A venit rândul celor care mergeam în Ikaria și Karpathos să sărim peste rând și să primim cărțile de îmbarcare.
Nu prea mai aveam timp de colindat prin magazine și m-am prezentat la poartă.
Nu ne îmbarcăm bine în autobuzul care să ne ducă la avion, că după 15 minute, ne debarcă.

Avion ATR cu elice Sky Express
Zborul cu avionul ATR cu elice Sky Express a fost chiar o experiență frumoasă


Avionul cu elice a fost oprit de la decolare până la remedierea problemelor tehnice. Iar asta a durat mai bine de o oră.

Bun prilej pentru un cuplu de bulgari să facă ca toate visele că de ce i-a dat jos, că de ce le-a oprit cupoanele de la boarding pass ș.a.m.d.

Zbor București - Ikaria
Avioanele cu elice au doar 48 de locuri, dar sunt extraordinar de confortabile

Lângă mine, o tânără din Atena încă trăgea speranțe să ajungă la timp în Ikaria și să prindă ferry-boat-ul spre insula Fournoi, unde urma să petreacă câteva zile de vacanță.

N-a reușit. pentru că avionul a aterizat la 16.15, în loc de 15.15, iar ferry a plecat la 16.00.

Catering la bord Sky Express
Chiar și pentru un zbor de 55 de minute am avut catering la bord: un biscuit și un pahar cu apă sau suc

Pățania ei mi-a confirmat ceea ce știam de mult:

Când mergi în insulele grecești, nu programezi niciodată avion și ferry-boat în aceeași zi.

Dacă se anulează cursa de ferry-boat din cauza vântului, pierzi avionul. Dacă întârzie avionul, pierzi ferry-boat-ul.

statuia lui Icar pe aeroportul din Ikaria
Icar, simbolul insulei Ikaria

După atâtea peripeții, am avut un feeling că nu vor fi nici pe departe ultimele.

Dacă a fost sau nu așa, abonează-te la news-letter ca să afli primul. Până la un nou episod, ne vedem pe Facebook și pe Instagram.

Călătorește! Banii se întorc; timpul, niciodată.

21 Comments

 • Gabriela Rizea

  Chiar asteptam cu nerăbdare să aflu cum ai ajuns în Ikaria. Si eu sunt in cautarea destinatiei ideale pt anul viitor, dar clar e complicat să ajung eu cu 2 copii mici acolo. Astept cu nerăbdare următoarele episoade!

 • Elena Chedică Mateica

  Eu mi-am învățat lecția, nu mai cumpăr bilete de avion decât cu o lună mai devreme, de pe o zi pe alta este foarte scump, dar când este nevoie nu prea ai ce face, dar dacă este vacanță programată cumpar biletele mult mai devreme.
  Ai avut parte de ceva peripeții, eu nu am zburat niciodată cu avionul cu elice, cred că este o experiență interesantă.

  • Almona Calatoreste

   Eu am plecat în iunie, iar biletele le-am luat în martie. M-am uitat de curiozitate în mai și băteau spre 500 de euro.

 • Angela Tudose

  Ce-ar mai fi călatoriile fără astfel de peripeții? Uite că m-a ținut Domnu’ departe de întârzieri care să-mi afecteze programul. Aștept cu nerăbdare poveștile din vacanță!

  • Almona Calatoreste

   N-am fost în pericol să pierd legătura. Iar personalul de pe aeroport în Atena, jos pălăria. Tot timpul atenți, disponibili, amabili. Doar că nu te luau de mânuță să te dică unde trebuie.

 • Illusion

  Cu peripețiile rămânem până la urmă. Așa că eu abia aștept să mai citesc prin ce ai mai trecut. Am văzut pe Facebook câte ceva, dar aici e altceva când citesc.

  • Almona Calatoreste

   Ăsta a fost abia începutul. N-am mai zburat cu un avion cu elice de mai bine de 40 de ani, dar a fost chiar frumos. E adevărat că după Airbus, ai senzația că urci în maxi-taxi, dar nu mi s-a părut inconfortabil sau periculos.

 • Elvira

  Ceva asemănător am pățit anul trecut în Lisabona cu urcat-coborât în autobuz și probleme de aproape o oră întârziere. A recuperat pe drum dar nu-ți spun ce agitație a fost pe călătorii ce aveau legături din Otopeni.
  Rețin articolul tău pentru că am în plan câteva insule și mă interesează orice informație bună și nouă.

 • Mirela Marin

  Pfffuuui, ce peripeții!
  Dar așa îți amintești cu mai mare plăcere despre călătorii. Am avut parte și eu de multe, ba chiar am pierdut un avion de legătură. Dar, toate trec, important este să vezi partea frumoasă, bună, a lucrurilor.

 • Alex Popa

  Totul e bine când se termină cu bine.
  Am avut experiențe mult mai neplăcute călătorind cu Tarom către Barcelona.
  Ți-a mers bine, biscuit la catering. Ultima dată m-a costat, cred, nu-mi amintesc exact, 28 de euro o omletă mică și pricăjită, vai mama ei. Te uitai cu milă la ea și îți venea să o pui în pat, s-o învelești până la gât și să-i spui noapte bună, nicicum s-o mănânci.
  Confortabil în avion? Super! În avioanele Tarom stai înghesuit într-un scaun mic și pricăjit și el, la fel ca și omleta.
  Bilete încerc să iau de fiecare dată dus-întors.
  Felicitări pentru articol, Almona. Ne este util tuturor.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.

%d blogeri au apreciat: