răsărit de soare insula Corfu
Corfu,  Grecia,  Vacanță în străinătate

7 motive pentru care m-am îndrăgostit insula Corfu

Când vine vorba să mergem în vacanță în Grecia, cel mai greu este să ne hotărâm asupra destinației. După ce m-am plimbat și pe partea continentală și pe insule, îmi este din ce în ce mai greu să aleg unde să merg data următoare. Nu vreau să știu ce este în sufletul cuiva care n-a fost niciodată în Grecia și trebuie să aleagă din noianul de oferte. Am să vă spun care sunt cele 7 motive pentru care m-am îndrăgostit de  insula Corfu și o consider a piece of Paradise.

1) Se ajunge relativ ușor

  • Există charter de avion și transfer asigurat la și de la hotel.
  • Cu mașina se poate ajunge dintr-o bucată, dar personal aș opta pentru o cazare intermediară. Drumul nu este greu, dar tunelurile de pe ultimul tronson de autostradă pot fi obositoare.
  • Există chartere de autocar pentru cei care nu conduc sau nu merg cu avionul
  • Sunt două linii de ferry-boat din Igoumenitsa: una spre Corfu-Town care ajunge în 2 ore și una din Lefkimmi care ajunge într-o oră.

2) Cazări pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele

Găsim pe insula Corfu studiouri în regim self-catering, dotate cu baie proprie și kichinetă. Sunt preferate de cei care nu vor să depindă de un program de masă, să plece dis-de-dimineață și să se mai întoarcă seara. Hoteluri de 2*, 3*, 4*, 5* cu piscine, fără piscine, cu mic dejun, demipensiune sau All Inclusive, cu locuri de joacă pentru copii și program de divertisment. Sunt și hoteluri de super lux unde la masă ținuta este obligatorie, iar transferul la plajă se face cu telecabina sau cu limuzina. Aici au acces numai cei cu vârsta de peste 16 ani. Sunt hotelurile în care își fac vacanța, printre alții, vedete locale cum ar fi cântărețul Antonis Remos și logodnica sa, creatoarea de modă Yvonne Bosniak.

3) Plaje organizate și plaje sălbatice

N-am numărat vreodată plajele din insula Corfu, dar cred că dacă aș vrea să merg în fiecare zi pe alta și să stau, nu doar s-o „bifez”, nu mi-ar ajunge toată vara. Pe partea de est sunt înguste și cu pietriș, iar marea este foarte calmă. Apropierea de continent face ca apa să fie simțitor mai caldă decât pe partea de vest și nu se formează valuri.

Pe partea de sud și vest, de la Kavos la Glyfada sunt plaje late cu nisip fin. Aici marea este deschisă, uneori cu valuri foarte mari și mai rece. De la nord la sud și de la est la vest găsim plaje organizate cu șezlonguri și beach-bars. Dar și golfuri sălbatice, ascunse printre stânci. Printre preferatele mele se numără Gardenos, Marathias, Issos și Paleokastritsa.

4) Peisaje care îți taie respirația

Când am vizitat prima oară insula Thassos, un localnic m-a întrebat ce mi-a plăcut cel mai mult, i-am răspuns, fără ezitare, peisajele. A zâmbit și mi-a spus că dacă vreau să văd ceva cu adevărat spectaculos, să merg în Corfu.

7 motive pentru care m-am îndrăgostit de insula Corfu

N-am să mă apuc să compar cele două insule, dar pot să spun că omul a avut dreptate. Iată numai câteva pentru care aș reveni oricând:

  • Priveliștea de la intrarea în port în Corfu Town,
  • Vederea la 360 de grade de la Mănăstirea Pantokrator sau din satul Lakones
  • Panorama care se deschide din grădinile Palatului Achilion
  • Canal D`Amour
  • Verdele intens al pădurilor de chiparoși
  • Golfurile Paleokastritsei văzute de pe terasa mănăstirii sau de la Angelokastro și lista ar putea continua.

5) Bucătăria corfiotă – o încântare pentru gurmanzi

O incursiune în gastronomia locală cred că s-ar putea încadra la capitolul must-try în orice destinație. Bucătăria corfiotă este un amestec de arome grecești și preparate italiane. Ani de zile am refuzat să încerc în Grecia pizza și paste considerând că nu sunt produse specifice. În insula Corfu acest principiu nu se aplică. Anii de stăpânire venețiană și-au pus amprenta și pe preparatele culinare.  Pe lângă pizza și paste am încercat și mâncăruri specifice și pe care nu le-am întâlnit în alte zone ale Greciei:

  • pastisada – cubulețe de carne de vită în sos roșu servite cu penne
  • kokkinisto – cubulețe de carne de vită în sos roșu și garnitură de  paste
  • bourdeto – un gen de ghiveci de legume cu pește
  • sofrito – vită în sos alb
  • bakaliaros – cod sărat cu sos alb
  • stamna – tocană de vită cu legume preparată servită în vas de lut
  • bekri meze (gustarea bețivului) – cubulețe de vită cu ardei gras și ardei iute
  • salata horta – o gustare caldă care conține vlita (verdeață locală asemănătoare cu ștevia), bame, fasole verde, brânză feta
  • tirokafteri – salată de brânză cu ardei iute
  • feta ouzo-melo – brânză feta în crustă, cu sos de miere și ouzo7 motive pentru care m-am îndrăgostit de insula Corfu

6) Excursii de o zi cu vaporul sau cu autocarul

Insula Corfu nu este izolată, astfel încât să fii nevoit să rămâi doar acolo și să o colinzi în lung și în lat. Sunt foarte multe excursii care au ca punct de plecare Corfu-Town. Într-o zi puteți face o croazieră în insulele Paxos și Antipaxos despre care v-am povestit într-un articol anterior.

7 motive pentru care m-am îndrăgostit de insula Corfu

În altă zi puteți face o plimbare cu vaporașul în Parga sau în Sivota, două sate superbe din Epir. Dacă sunteți pasionați de istorie, puteți face o excursie la situ-rile arheologice din Albania. De asemenea, se poate face un tur de insulă cu autocarul cu opriri în satele de munte și la fabrica de lichior de koum-kouat.

7) Distracție la maxim

Polul distracției în in insula Corfu se află în localitatea Kavos. Este stațiunea care doarme ziua și petrece noaptea. Sunt zeci de cluburi cu muzică internațională, pub-uri, baruri cu program de karaoke, săli cu jocuri și multe altele preferate în special de tinerii britanici. O altă stațiune animată pe care și-au pus amprenta britanicii este Sidari. În stațiunea Benitses, percepută de unii ca un sat liniștit, este o discotecă în care putem asculta muzică internațională. Cei care preferă serile tradiționale cu muzică grecească live și dansatori pot alege din zecile de taverne din stațiuni sau din satele de munte.

7 motive pentru care m-am îndrăgostit de insula Corfu

Una dintre cele mai renumite taverne care organizează seri grecești este Taverna Glaros din satul Gastouri. Aproape toate tavernele din Agios Georgios Argirades organizează în week-end astfel de spectacole. Una dintre acestea este Taverna Makis căreia îi voi dedica un articol separat. În Corfu-Town, pe timpul verii sunt foarte multe festivaluri la care participă grupuri folclorice și orchestre din toată Peninsula Balcanică.

Eu am enumerat doar 7 motive pentru care m-am îndrăgostit de insula Corfu, dar cred că voi, cei care ați mai fost ați descoperit și altele.

19 Comments

  • Georgiana

    Articolele tale ma fac sa imi doresc sa imi fac chiar acum bagajul si sa plec spre Grecia. Nu aveam Corfu pe lista, dar acum l-am adaugat.

    • Almona Calatoreste

      Mă bucur că ți-am stârnit curiozitatea. Mi-ar plăcea, după ce ajungi, să aflu cum ai văzut-o tu.

    • Almona Calatoreste

      Insula Corfu e un pic mai ciudățică. Pe partea de Est, care este foarte apropiată de continent, apa este caldă și plată ca o clătită. Pe partea de vest, unde marea este deschisă spre Italia (care nici nu prea se vede), apa e mai rece și se formează valuri mari. Cea mai bună lună pentru baie în Corfu este iulie.

  • Ioana Vlad

    Si mie imi place mult Corfu, o insula atat de diversa ca pare o tara in sine, cu drumurile aiuritoare, satele insirate pe munti si plajele de toate felurile. La peisaje preferatele mele sunt faleza Peroulades si mica pensinsula cu bisericuta de langa aeroport, unde poti sa vezi si chiar sa simti aterizarea avioanelor. La de-ale gurii – micutele fructe Kumkat. Iar la excursii – Paxos si Antipacos pentru o calatorie cu emotii, valuri si pentru cea mai albastra apa din lume (nu cred pe nimeni care spune ca a gasit o apa mai albastra decat acel golf unde fundul marii este din marmura).

    • Almona Calatoreste

      Corfu este o insulă superbă, dar n-aș sta acolo decât pe timp de vară. Iarna e prea frig. Nu ninge, dar plouă de rupe. E deprimant.

  • Ruxandra

    Insula Corfu e foarte frumoasă! Merită o vacanță acolo. Aș fi fost tare curioasă și de mâncarea vegană pe care o au. O prietenă a fost de curând și zicea de multe opțiuni de genul,dar nu a făcut poză la meniu :))

    • Almona Calatoreste

      Sunt multe opțiuni: tot felul de salate, sărmăluțe în foi de viță cu orez și ciuperci, ghiveciuri de legume cu scorțișoară și mentă. Orice mâncare de post se găsește în meniu. Cred că mai greu e cu dulciurile, că ei folosesc foarte multă miere.
      Dar mi-ai dat o idee de studiu. Mă documentez și voi scrie și un articol pe tema asta.

  • CRISTINA ALBU

    Și eu care n-am fost niciodată în Grecia, deși o tot pun pe listă de vreo 3 ani încoace…
    Cred totuși că pentru prima haihuială în Grecia voi alege Lefkada – apa aia turcoaz mă atrage ca un magnet. De văzut și în care viață voi reuși să și ajung :))

    • Almona Calatoreste

      Bărbații obligatoriu cu pantaloni lungi. Femeile cu fustă, rochie sau pantaloni lungi.
      Nu vii nici cu șlapi, nici în șort, nici cu pareo peste costum de baie.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.