Păreri și gânduri

Ziua în care ni s-a confiscat dreptul la vacanță în Grecia

Ziua de 19 Mai nu are o semnificație deosebită în istoria României. În istoria Greciei, 19 Mai este o zi de doliu, de comemorare și de aducere aminte. Este ziua în care sute de mii de greci de la Pontul Euxin și-au pierdut viața. Ziua în care Imperiul Otoman a trimis la moarte bărbați, femei și copii pentru simplul motiv că locuiau în teritorii stăpânite de turci. Începând de anul acesta, vom comemora și noi ziua de 19 Mai ca ziua în care ni s-a confiscat dreptul la vacanță în Grecia.

Ziua în care ni s-a confiscat dreptul la vacanță

Pandemia de COVID19 a aruncat în haos industria turismului la nivel mondial. Companiile aeriene au anulat sute de curse. Mii de unități de cazare și de alimentație publică au tras obloanele. Milioane de turiști și-au văzut năruite visele de vacanță. Incertitudinea s-a instalat încă de la începutul primăverii.

În ultimele două luni, românii au respectat normele impuse de autorități nu pentru că nu au coloană vertebrală sau că le este teamă de amenzi. Ci pentru că au fost conștienți că limitarea la maximum a răspândirii virusului este unica lor șansă la o vacanță în Grecia pe care au plănuit-o și plătit-o încă de anul trecut.

La 19 Mai 2020, oficiali din Grecia, Bulgaria, Serbia și România, urmau să încheie un protocol prin care cetățenii celor patru țări să poată circula doar pe baza unei declarații pe proprie răspundere, fără a fi supuși carantinei.

La intrarea în țară, turiștii ar fi trebuit să declare pe proprie răspundere că nu au fost carantinați anterior, că au luat la cunoștință despre situația din țara de destinație și efectuează călătoria pe riscul propriu.

În felul acesta, turiștii din cele patru țări scăpau de obligația testării pentru COVID19 atât la începutul cât și la finalul vacanței, cât și de carantina de 14 zile.

Grecia, Bulgaria și Serbia au semnat protocolul, în timp ce România a decis sî confiște cetățenilor ei dreptul la vacanță.

Brusc, instantaneu și dintr-o dată, numitul Virgil Popescu, cel care stă vremelnic cu popoul pe scaunul de ministru al Economiei, a hotărât fără să întrebe pe cineva că „cetăţenii români vor prefera în acest an turismul românesc”.

Nu mă îndoiesc că acest personaj arde de nerăbdare să-i bubuie în urechi manele și să se frece la rând la bere sau la cafea de burți transpirate. De gustibus, non disputantum. Dar nu este în măsură să hotărască pentru mine.

Nu este în măsură să hotărască pentru miile de turiști care au plătit agențiilor de turism din România încă de anul trecut o vacanță în Grecia.

Nu este în măsură să confiște dreptul turistului de a-și petrece vacanța acolo unde se simte bine și unde apreciază raportul preț-calitate. Acolo unde este întâmpinat cu zâmbetul pe buze și munca lui de peste an este apreciată cum se cuvine.

În timp ce Grecia face eforturi să înlăture orice formă de discriminare a celor care-i trec pragul, România o accentuează.

Până acum, au putut veni și pleca liber din țară, doar culegătorii de sparanghel, lotul național de alba-neagra și de video-chat.

Perioada de 60 de zile de testare gratuită a comunismului a luat sfârșit. Guvernații au apăsat „continuă” fără să ne întrebe.

8 Comments

    • Almona Calatoreste

      Este vorba despre acele „bule turistice”. Până la un acord la nivelul UE, grupuri de țări stabilesc protocoale pentru cetățenii lor, să circule aproximativ liber, pe bază de reciprocitate.

  • Elvira

    Dezamăgitor. Cred că ne pot controla viața și să ne oblige la vacanțe doar românești. Nu iau în calcul că și dacă toți românii care -și pot permite financiar un concediu anul acesta, patronatele totuși nu vor avea ce oferi pentru toți pe o perioadă așa scurtă de vacanță. Plus că deja sunt probleme cu planificarea concediilor. Despre libertatea de alegere nu am ce zice, ne-o fură!

    • Almona Calatoreste

      Ăștia habar n-au cum îi cheamă cu buletinul în mână. Suntem în 20 Mai și turismul românesc este blocat în totalitate. Dar crede el că noi o să vrem aici. L-aș întreba, ca Moromete, pe ce te bazezi?

  • Otilia Dima

    Nu am mai urmarit subiectul, dar eu sper ca se rezolva si totul va fi in regula. Chiar zilele trecute imi spusese cineva ca si-a rezervat vacanta in Grecia si spera sa se rezolve problema asta.

    • Almona Calatoreste

      Toți sperăm să se rezolve și să putem pleca fără să fim nevoiți să ne izolăm la întoarcere.

  • Razvan

    Initial mi se parea o idee buna sa se insiste pe promovarea turismului romanesc, dar dupa mi-am amintit care sunt problemele turismului romanesc si de ce oamenii (inclusiv eu) alegem sa mergem in strainataturi.

    Si cel mai simplu exercitiu de imaginatie este litoralul. Nu exista nicio statiune care sa-mi placa la noi. Ori e cearceaf langa cearceaf, ori e mega-aglomerat, ori sunt pietre in apa… Si nici nu indraznesc sa pomenesc de calitatea serviciilor sau de comportamentul oamenilor…

    • Almona Calatoreste

      Nu pot să promovez ceva ce nu există. Industria hotelieră nu este turism. Este o mică parte. O fabrică de faruri nu este industrie auto. Degeaba ai un hotel nichel dacă atunci când ieși te sperii.
      Nu e doar la noi lucrul ăsta. Prin Dominicană și prin alte părți, când ai ieșit din resort, dai nas în nas cu viața reală. Dar nu dai nas în nas cu grobianismul și fițele de cocălari.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.